Πρόβατα: εγκυμοσύνη και ξηρά περίοδος.
- farmerandvet
- Aug 20, 2018
- 2 min read
Σε πρώτη φάση μας ενδιαφέρει πόσα και ποια ζώα εγκυμονούν, κάτι που πολύ εύκολα μπορεί να διαγνωστεί με υπέρηχο από τον κτηνίατρο 40 ημέρες περίπου μετά τις συζεύξεις-οχείες-μάρκαλα. Είναι προτιμότερο να ξέρουμε ποια ζώα είναι έγκυα και ποια όχι, για να αποφασίσουμε ποια ενδεχομένως είναι στείρα και πρέπει να φύγουν από το κοπάδι, ποια πρέπει να τα ξαναβάλουμε στα κριάρια ώστε να μην ταίζουμε όλα το ίδιο.

Με τον όρο ξηρά περίοδο αναφερόμαστε στο χρονικό διάστημα που διακόπτουμε να αρμέγουμε τα ζώα μας. Θεωρείται ότι, λάθη που συμβαίνουν σε αυτή την περίοδο μπορεί να μειώσουν τις αποδόσεις του κοπαδιού σε ολόκληρη την επόμενη γαλακτική περίοδο που θα ακολουθήσει.
Στόχος κάθε κτηνοτρόφου είναι να θεραπεύσει τις μαστίτιδες που έχει στο κοπάδι του και να παρεμποδίσει την εμφάνιση νέων μολύνσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Συνήθως, υπεύθυνα βακτήρια κατά την ξηρά περίοδο είναι ο CN Staphylococcus aureus και το Arcanobacterium pyogenes. Μάλιστα το πρόβλημα εμφανίζεται συνήθως τις 2 πρώτες βδομάδες που σταματάμε το άρμεγμα, καθώς οι μηχανισμοί άμυνας του μαστού είναι μειωμένοι.
Για να σταματήσουμε το άρμεγμα, πολλοί αναρωτιούνται ποιος είναι ο σωστός τρόπος. Υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε προοδευτικά μειώνουμε τη συχνότητα του αρμέγματος και τελικά σταματάμε το άρμεγμα, είτε σταματάμε απότομα το άρμεγμα. Με τον πρώτο τρόπο μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε να αρμέγουμε 1 φορά τη μέρα για μια βδομάδα, μια βδομάδα μέρα παρα μέρα, μια βδομάδα κάθε 3 μέρες και μετά σταματάμε εντελώς. Από πολλές έρευνες φαίνεται πως δεν υπάρχει σωστός τρόπος, ούτε επηρεάζει την υγεία του μαστού άμεσα κάποιος από τους δύο.
Το ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ (βέβαια κοστίζει) είναι η τοποθέτηση ενδομαστικών αντιβιοτικών μετά απο καλό άδειασμα του μαστού πριν μπουν στην ξηρά περίοδο. Όσα ζώα πέρασαν μαστίτιδα είναι η καλύτερη επιλογή ώστε να βοηθήσουμε να καθαρίσει ο μαστός, να αναγεννηθεί και να είναι υγιής στην επόμενη γαλακτική περίοδο. Από την στιγμή που τοποθετούμε τα ενδομαστικά δεν ξανααρμέγουμε μέχρι να γεννήσουν. Με αυτό τον τρόπο, έχουμε πληρώσει το κόστος των ενδομαστικών αντιβιοτικών αλλά έχουμε υγιείς μαστούς στην επόμενη σεζόν με περισσότερο γάλα και χαμηλότερο δείκτη σωματικών κυττάρων στην παγολεκάνη μας, επομένως διεκδικούμε υψηλότερες τιμές από τις γαλακτοβιομηχανίες.
Τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης κάνουμε τους αποπαρασιτισμούς. Σε περίπτωση που στο κοπάδι μας έχουμε παράσιτα (με δείγμα κοπράνων σε κτηνιατρείο μπορούν να διαγνωστούν) η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας θα βοηθήσει να βελτιωθεί η άμυνα των προβατίνων, να γεννήσουν μεγαλύτερους αμνούς και να δώσουν περισσότερο γάλα στην γαλακτική περίοδο που έρχεται.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς που γίνονται αυτή την περίοδο, έχουμε αναφερθεί σε άλλο άρθρο, δεν πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση αυτό της εντεροτοξιναιμίας 1 μήνα πριν γεννήσουν και αυτό της λοιμώδους αγαλαξίας 5 εβδομάδες πριν γεννήσουν, καθώς πρόκειται για νοσήματα με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην μονάδα μας.
留言